Help, natte schoenen!
We zitten midden in de herfst en de winter staat al bijna voor de deur. Het kan gebeuren dat je buiten loopt of fietst en ineens in een regenbui terecht komt. Heel vervelend wanneer je net nieuwe schoenen aanhebt. Help, heel je schoenen klets nat. Wat nu? Hier lees je wat je moet doen om je schoenen weer droog en mooi te krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is belangrijk wanneer je nieuwe schoenen koopt, dat je de schoenen behandeld met een spray tegen water en vuil. Dit voorkomt dat regen en vuil in de schoenen kunnen trekken. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste spray gebruikt voor het juiste materiaal van de schoen. Laat je hiervoor adviseren bij uw aankoop bij Boudewijns Schoenen.
Kranten
Je schoenen zijn nat geworden in een flinke bui, zorg er dan voor dat je deze zo snel en zorgvuldig mogelijk laat drogen. Haal, wanneer dit mogelijk is, de voetbedzolen uit de schoenen. Vervolgens pak je een aantal oude kranten en maak hiervan stevige proppen. Deze proppen stop je voorin de neus van de schoen. De proppen kan je stevig aanduwen zodat het krantenpapier al het vocht kan opnemen. De kranten hebben wat tijd nodig om al het water op te nemen. Ondertussen kan je de schoenen en voetbedzolen op een rustige plek neerzetten. Zorg dat dit niet te dicht bij een warmtebron is, maar op kamertemperatuur.
Droger
Dat de droger snel dingen droogt, zijn we het allemaal mee eens. Dat deze je schoenen het aller snelste droog heeft, vast en zeker. Maar of het verstandig is voor de staat van je schoenen, nee helaas!
Schoenen die gemaakt zijn van leer, suède of nubuck word niet geadviseerd in de droger te doen wanneer deze nat zijn. Deze materialen kan je beter drogen met krantenproppen. De kans is groot wanneer je deze in de droger doet dat je er een heel ander paar schoenen voor terug krijgt.
Een canvas, katoenen of synthetische schoenen, kan wel in de droger. Al moet je altijd goed nakijken of de zolen van de schoen geen gel bevatten. En er bestaat altijd een risico dat de rubberzolen los laten van de schoen. Mocht je je schoenen toch in de droger willen doen, zorgt er dan voor dat het droogprogramma een normaal of kort programma is van maximaal 60 minuten. Mochten de schoenen daarna nog vochtig zijn, stop dan krantenproppen in de schoenen en laat ze rustig droog worden. Dit voorkomt dat de schoenen krimpen of vouwen krijgen.
Magnetron of Föhn
Dit is een no-go voor je schoenen!! Een magnetron of föhn hebben een prima functie om dingen op te warmen of te drogen. Maar niet je schoenen. De snelle aanpak is niet goed voor je schoenen, het kan de schoenen vervormen doordat ze te snel, te warm worden. Hierdoor kunnen je schoenen daarna een stuk minder comfortabel gaan zitten.
Warmtebron
Zoals al eerder vermeld is het belangrijk om je schoenen nooit te drogen te zetten op of bij een warmtebron. Denk hierbij aan een verwarming of vloerverwarming. Doordat deze je schoenen te snel laten drogen kunnen je schoenen oververhit raken en vervormen. Geef je schoenen de ruimte en tijd om op kamertemperatuur te kunnen drogen. Geduld is echter een schone zaak.
Regen en vuil
Mochten je schoenen naast nat van de regen, ook vuil zijn geworden. Zorg er dan eerst voor dat deze goed kunnen drogen. Nadat de schoenen droog helemaal zijn gedroogd, kan je deze schoonmaken. Suède schoenen kan je met een borstel schoonwrijven. Zorg hiervoor dat je een schoon en speciale borstel hebt voor suède en nubuck. Hiermee kan je rustig over de schoenen heen wrijven en gaat het vuil ervan af.
Droge schoenen
Wanneer je schoenen weer goed gedroogd zijn, is het belangrijk om ze weer te behandelen tegen eventuele nieuw water en vuil. Met de Bama water en vuil afstotende spray, te koop bij Boudewijns Schoenen, geef je je gedroogde of nieuwe paar schoenen de juiste bescherming. Deze spray beschermt je schoenen tegen water en voorkomt dat vlekken of vuil in je schoenen trekken. Laat je bij aankoop van een nieuw paar schoenen altijd informeren over de juiste spray. Zo voorkom je dat je schoenen onnodig nat en vuil worden en houd je je schoenen in de beste conditie.